Brezilya'da Arjantin sanatının yavaş çağlayanı

Doğal

New member
“Çoğaltın/sebepleri/tartışmayın Bu ayetler.” Nedene Gitİspanyol-Arjantinli şairin son kitabı Mariano Mayer. Yazara göre bunun nedeni, bilinmesi gereken orijinal bir neden ve kapatılan bir konu değil, yavaş yavaş ulaşılacak tefekkürsel bir durum olacaktır.

Mayer, şair olmasının yanı sıra (ya da bu nedenle) bir sanat küratörüdür. Mega serginin mimarı Yavaş yavaş geliyorkoleksiyoncunun çalışmasıyla Alec Oxford23 Şubat'a kadar Porto Alegre'deki Iberê Vakfı'nda ziyaret edilebilecek. Yine başlık (esinlenerek Makedon Fernandez), va kesin bir anlamı birleştirmeye çalışmaz. Daha ziyade izleyiciden zaman ve tempo isteyen bir süreci işaret ediyor.

“Ben bir kaplan kostümüyüm.” kaydeden Cecilia Szalkowicz

Bu üçüncü ve son bölümle birlikte, 2022'de Niterói Çağdaş Sanat Müzesi'nde (Rio de Janeiro) başlayan ve 2022'de devam eden Brezilya'daki Oxenford koleksiyonundan Arjantin çağdaş sanatından bir seçki sona eriyor. Tomie Ohtake Enstitüsü Geçen yıl Paulista'ydı. Üçünün de küratörlüğünü Mariano Mayer üstlendi. 6 Aralık'taki açılıştan önceki haftalarda, girişimci ve koleksiyoncu şaşırtıcı bir şekilde Washington'a büyükelçi olarak atandı; Bu, sahnede hazır bulunan Oxenford'un neden basınla konuşmayı reddettiğini açıklıyor.

İlk bölümde ise “Beyaz Küre” Julio Le Parcve ikincide “Her şey” tarafından Guillermo KuitcaBu kez kolektif sergi, farklı kuşaklardan ve okullardan 39 sanatçının (üç ölçek de eklenince 100'den fazla vardı) 49 eserinden oluşuyor. Eserler resimden fotoğrafa, heykelden videoya, enstalasyona ve hatta performansa kadar uzanıyor (Cecilia Szalkowicz'in modellerin fotoğraflarını sergilediği bir podyum olan “Ben bir kaplan kostümüyüm”).

Sanatçılar arasında 60'ların efsanesi şöyle: Oscar Kemikli (1941-2002); Ayrıca 90'ların eklektik ikonları da katıldı:Sergio DeLoof, Alberto GoldensteinJorge Macchi, Karina Peisajovich ve diğerleri – bu yüzyılda uluslararası alanda kutsanan ilkleri saymazsak –Diego Bianchi (bu döngünün olmazsa olmazı), Faivovich ve Goldberg, Luciana Lamothe (son Venedik Bienali'ne katılım) – ve Paula Castro, Dudu Quintanilha, Clara Esborraz, Mariana López, Valeria Maggi ve yirmili yaşlarındaki Ulises Mazzucca gibi kesin vaatler. Bu, Brezilya'da bugüne kadar düzenlenen en büyük Arjantin çağdaş sanatı sergisidir.

“Ev yandığında.” Paula Castro

Bir koleksiyonun geleceği

Mayer'in şiir koleksiyonunda yabancı ifadeleri ve dizeleri yeniden bağlamsallaştırması gibi, Başkalarının eserlerini sahneye koyarak kendine ait harika bir görsel şiir yazıyor gibi görünüyor.. Şöyle açıklıyor: “Edebiyatın yaptığım işin temeli olduğunu düşünüyorum. Burada edebiyatın eksen olmasını istedim ve Porto Alegre'den bir anlatıcı ortaya çıktı. Joao Gilberto NollRomanlarında gerçekliği parçalayıp tekrar bir araya getirmenin bir yolunu icat eden. Noll ile Arjantin sanatı arasında da benzer sorular buldum: Hayatla ve içinde bulunduğumuz dünyayla ne yapmalı? Onun romanından yola çıkarak yazdım açık gökyüzü (1996), dünyaların ve bağlantıların sürekli olarak nasıl bir araya getirilip ayrıştırıldığını anlatıyor.

Brütalist beyazlığını sergileyen Iberê Vakfı, bu Porto Alegre'de bir istisna çiziyor denizden çok nehirHavana'ya Miami kadar yakın. için ideal manzarayı sağlar. Yavaş Geliyor 3Amacı sanatı her türlü genel yorumbilimden korumaktır.

Oxford Porto Alegre
Oxford Porto Alegre

Küratör şöyle açıklıyor: “Koleksiyonun başından beri özerk bir şekilde düşünüldü.” “Özel bir isim var (koleksiyonerle ilgili) ama koleksiyon onu aşıyor. “Bunun kalıcı çalışmayla ve sanatçılara verilen destekle ilgisi var.”

Aslında Oxenford, Koleksiyonunun kontrolünü Mayer ve ekibinin oluşturduğu ekibe devretmeye karar verdi. Erica Bohmgenel koordinatör. 2024 yılında Arjantin sanatının finansal tabanının ortaya çıktığını, hatta medyatikleştiğini söyleyebiliriz. Eduardo Costantini Koleksiyoncu Malba Puertos projesini kamuya sundu. Andres Buhar Tarihin en pahalı Arjantin projesine yaptığı yatırımla manşetlere çıktı. Mayer, ziyaretçilerin motifi “kararsızlığın ve belirsizliğin gücünden” bulmasıyla ilgileniyor. Günümüzde estetik açıdan bu ilgiyi yaymak elbette kolay değil. Bu sizin mücadelenizdir.