Buenos Aires'in tiyatro sahnesinde Federico García Lorca'nın geçerliliği

Doğal

New member
Figürün etrafında bir hayali var Federico García Lorcabir bilgi veya en azından bir izlenimi veya hafızası Gestusodalara kamu yardımı garantisi olan bir estetik. Bu sadece eserlerin farklı versiyonları Granada yazarsadece şiirinizi çağırın veya seyircilerin bazı dramalarına ve ayetlerine hızlı bir şekilde katılacağını bilmek için hayatınızın bölümlerini bağlayan bir hikaye vaat edin.

Bu kadar kalıcı adamı bağlayan bir tanıBuenos Aires'in halkı ile García Lorca'nın çalışmalarına Metinlerinin tam geçerliliğe sahip olduğunu varsayabilir. Bu izlenim bazı soruları hak ediyor. Eserlerin kalitesi, yazılarının güzelliği, görüntülerinin sembolik kapasitesi ona bir klasik büyüklüğünü verirken, bu dramaların günümüzle nasıl diyalog edeceğini bilen Lorchian dramaturjinin pozisyonları neredeyse yok.

Genel olarak, metnin gerçekliğinde kalan veya halkı memnun ettiğini gösteren açıklayıcı eserler, bazen arkeolojik prosedürler görüyoruz, çünkü Lorquian dünyasının belirli yorumlarının eserlerinin özellikleri olarak belirlenmesine yol açtığı tüm ortak yerleri yeniden üretiyorlar.

2022'de, Vivi Tellas Bir versiyonu Kan düğünleri, Her ne kadar kırmızı, siyah ve beyaz renklere bağlı soyut bir anlatı sağlayan görüntüler sunmasına rağmen Guillermo Kuitca görsel silahlı Sembolik mantığı güçlendiren yeni bir baskı ile, ancak genel yaklaşımın dramatik bir işten yoksundu.

Daha teşvik edici bir örnek işti Lorca, kumun altındaki tiyatroyöneten Laura Paredes: Koşmaların kaldırıldığı geleceğin boğazında, şairin sözleri mutasyona neden oldu. Paredes ve Mariano Llinás, belirli metinleri kurmadan, ancak çalışmalarını referans olarak almadan geçici olarak yerinden olma riskini üstlendi. Lorca hakkında ortak yerlerden kaçınmak yerine onları sorunsallaştırdılar.

İspanyol şair ve oyun yazarı Federico García Lorca (1898-1936).

García Lorca'nın hayatı kendi içinde bir roman. 20. yüzyılın başında eşcinsel arzusu, kapıyı ve nefreti üreten dünya çapında şöhreti, dehası ve toprak sahiplerinin anadili beşiği, cinselliğinin, komplosunu, entrikalarını ve ailesini, 1936'da kaçırılmaya başladığında, onu 1936'da kaçırılmaya yönlendiren kararla işaretlendi.

Hayatında ve çalışmalarında onu temaların öncüsü yapan bir cüret var kuir, Her zaman çekici kılan sosyal gözetim biçimleriyle çerçevelenir. Lorca ile cinsellik transgresiftir, çünkü arzuların takip edileceği güçlü yasaklar bağlamında gerçekleşir, ancak güçlü disiplinin bir nedeni olarak dedikodu ve başkalarının bakışlarından kontrol biçimlerini nasıl tasvir edeceğini biliyordu.

Sembolik yazısı aynı zamanda Fuente Vaqueros Derneği'ni tasvir etmek için bir kaynaktı. Aslında, Bernarda Alba'nın evi Aile yaralarına ve çatışmalara neden oldu çünkü aile üyelerinin gerçek isimlerini gerçeklikten oldukça uzak davranışlar ve özellikler atamak için kullandı. Bu güne kadar Granada ailelerinin Lorca'nın ölümü etrafındaki farklılıkları, İç Savaştan önce bölümleri yaşayanların torunlarında ve Francisco Franco'nun diktatörlüğünün kurulması.

Bu günlerde yine, García Lorca'da farklı şovlar yapmak için atıfta bulunulan üç eser. Müzikal Lorca'nın kadınları, Marisé Monteiro tarafından yazılmış ve Nacho Medina tarafından yönetilen; Karanlık Taş, Alejandro Giles tarafından yönetilen ve İç Savaş çerçevesinde bulunan ve şairin Rafael Rodríguez Rapún ile günlerinin sonuna doğru sahip olduğu romantizmden ilham alan Alberto Conejero tarafından; Ve Oğlum Federico'ya mektuplar, María Marta Guitart'ın Vicenta Lorca figürünü yeniden yarattığı yerlerde, figüründeki kalıcılığı ve dramatik ve estetik kullanımları düşünmeye izin verir.

1933 Yazar Federico García Lorca'nın şiirlerinden birini halka, Buenos Aires şehrindeki Avenida Tiyatrosu'nda okuduğunda arşiv fotoğrafçılığı.
1933 Yazar Federico García Lorca'nın şiirlerinden birini halka, Buenos Aires şehrindeki Avenida Tiyatrosu'nda okuduğunda arşiv fotoğrafçılığı.

Karanlık Taş

İspanyol yazar Alberto Conejero'nun çalışmaları, belki de bu eserlerin en ayrıntılı materyalidir. Karanlık Taş Bitmemiş bir eserin başlığı Federico García Lorca Homofobi hakkında. Conejero, kahramanın Federico'nun son aşkı olan Rafael Rodríguez Rapún olduğu bir parça düşünmek için bu başlığı kabul ediyor.

Yönetmen, Lorquian biyografisinde uzman Ian Gibson'ın soruşturma ve önerilerinden Rodríguez Rapún'un aile arşivi hakkında araştırma yaptı. Yönü olan bu malzeme Alejandro Giles – Eserin çok fazla etkisi ve ödülleri olduğu İspanya'da Arjantin direktörü Pablo Messiez'den sorumlu olduğunu ve Iván Hochman tarafından oynanan bir memurun velayetinde askeri bir hastanenin odasında kalan Rodríguez Rapún'un (Martín Urbaneja) son saatlerinde yoğunlaşıyor.

İspanya dramasını sentezleyen, Falangistler ve Cumhuriyetçiler arasında bölünen bu acı verici anda Federico, bir anı, kaybolmuş olan figürü ile diyaloglar, sevgiyi ve ideolojik mücadeleyi, Federico'nun istisnai olan iki unsur olarak birleştirmeye yönelik ve ideolojik mücadeleyi, bu iki erkek arasındaki zorunlu bağlantıyı çaprazlayan iki unsur olarak ayırmayı başaran bir hayalettir.

Alejandro Giles, “Ortağımın hipotezi savaş ve mirasla ilgisi var” diyor. “Cinsellik meselesi mevcut çünkü Rapún'un Lorca ile ilgili bağlantısından bahsediliyor, ancak temel eksen savaşın mirası, sevgisi ve bağlamı. Karanlık Taş Bu cinsellik üzerine bir çalışma değil, savaş ve sevgi hakkında geniş terimlerle bir çalışmadır ve bu anlamda yakın tarihimize ve dünya çapında yaşayan dehşete çok bağlıdır. Bu, yaşamı anlamlandıran küçük bir karşılaşma olana kadar çok fazla anlaşmazlığın olduğu bir hikaye ”diye ekliyor.

Buna ek olarak, yönetmen orijinal metinde bulunmayan Milagros Almeida'dan sorumlu bir kadın figürü içeriyor: “İki karakter anneleri hakkında konuşuyordum, işte çok güçlü bir kadınsı varlık olduğunu hissettim, bu yüzden metne dokunmadan onu adı geçen bir karakter dahil etmek istedim, arka planda, ancak durumları bağlar. Giles.

*Çarşamba -Pazar günleri, 19.30'da, San Martín Tiyatrosu, Corrientes 1530.

Karanlık Taş. Fotoğraf: Carlos Furman/TSM
“Karanlık Taş”. Fotoğraf: Carlos Furman/TSM

Lorca'nın kadınları

Federico'nun annesinin oğlunun karısı olarak hayal ettiği kadın Rosario Garrido figüründen Ana María Cores, Lorca kadınlarının iyi bir bölümünü yeniden yapılandırıyor.

Rosario, farklı kadın karakterlerin bir tür tercümanı gibidir, ancak figürü Doña Rosita la single'a çok fazla benziyor, o mistik sevgiye teslim olmak için kast olarak kalan şairin ebedi sevgisi. Geçen yıl Teatro del Plata'da yayınlanan ve şu anda Alvear Tiyatrosu'nda sunulan şov, müzikal tiyatrodaki Ana María çekirdeklerinin beceri ve deneyiminde ve şarkıcı ve dansçı Carmen Mesa Mesa'nın müzisyen grubu ile yeteneğinde: Giuliana Sosa, Paula Carrizo ve Lucía,

“Ana María çekirdekleri kadın karakterlerinden on üç seyahat ediyor ve bu meydan okuma çok akılda kalıcı görünüyordu.” Nacho Medina yorumları, bu ortamın yönetmeni “Beni Endülüs folkloru gibi ritimlerde çektim, Fandangos, Sevillanas, Flamenco gibi çalışmaların anlatısına göre onları uygun hale getirdim ve aynı zamanda düşünerek ve farklı olarak öldürülen bir varlıkta bitmek için önemli görünüyordu.”

Marisé Monteiro'nun metni, belirli bir halkın beklediği ortak yerler olan Lorca'nın zaten kurulmuş bir görünümüne hitap ediyor ve aynı zamanda bu özelliklerin bir gösterisi. Nacho Medine'nin yönü, Lorchian çalışmasının veya sürprizinin okumalarını genişletmeye çalışmayan, ancak seyircileri zaten bilinen ve tekrarlanabilir bir durum kümesinden memnun bırakmaya çalışmayan popüler bir ruha dayanmaktadır. Halka istediklerini vermek bu şovun değeri olacaktır.

*Çarşamba -Cumartesi, 20'de ve Pazar günleri 19 yaşında, Alvear Theatre, Corrientes 1659'da.

Lorca'nın kadınları. Fotoğraf: Gustavo Gavotti/TSM
“Lorca Kadınları”. Fotoğraf: Gustavo Gavotti/TSM

Oğlum Federico'ya mektuplar

María Marta Guitart tarafından yönetilen ve yönetilen bu yazılı çalışmada, gerçek bir karakter Vicenta Lorca, Oğlunun İspanyol falanks kuvvetleri tarafından kaçırılmasından sonra Federico'nun annesi de çağrılır.

Kadın, Federico'nun Arjantin de dahil olmak üzere farklı ülkelerde seyahat ederken 20'li yıllarda gönderdiği bir dizi mektup buluyor ve bu malzemeler birleşiyor ve Lorquian çalışmasının parçaları ile çapraz. Diyerek şöyle devam etti: “20 yıl sonra Federico'nun çalışmasıyla çok fazla sevgiyi araştırdıktan ve çalıştıktan sonra, bir gün, sevilen birinin hayatında önemli biriyle tanışmak istediği için Vicenta hakkında daha fazla bilgi edinmek istedim.” Guitart, “Kartları keşfettim, bir kitapta topladım ve bir kez daha hareket ettim ve bir kez daha hareket ettim ve bir kadının, oğluna yırtılmış bir anneden bir kadının derin acısını keşfedebilirdim. Encarnen Vicenta'yı sahnede çok sevmemi ve sesini derinden heyecanlandırdı.”

*Cuma, 20.15, Tiyatro Kompleksi, Humahuaca 4027.

Oğlum Federico'ya mektuplar.
“Oğlum Federico'ya mektuplar”.