Divanı Hümayunu kim kaldırdı ?

Ceren

New member
**Divanı Hümayunu Kim Kaldırdı? Osmanlı İmparatorluğu'nda Reform ve Toplumsal Değişim Üzerine Bir Analiz

Osmanlı İmparatorluğu, tarih boyunca birçok reform ve toplumsal değişim yaşamış, bu değişimlerin bir kısmı ise yalnızca yönetsel ve askeri düzeyde değil, aynı zamanda toplumsal yapıyı da etkileyerek devleti yeniden şekillendirmiştir. Divân-ı Hümâyûn’un kaldırılması da bu dönüşümün önemli bir halkasıdır. Ancak bu dönemi anlamak için, Divân-ı Hümâyûn’un ne zaman ve nasıl kaldırıldığına, bu kaldırma işleminin ardındaki politik, toplumsal ve ekonomik sebeplere derinlemesine bakmamız gerekir.

**Divân-ı Hümâyûn’un İşlevi ve Yeri: Devletin Kalbi

Divân-ı Hümâyûn, Osmanlı İmparatorluğu’nda padişahın en üst danışma organı olarak işlev görüyordu. Bu organ, devletin en önemli işlerini görüşmek ve kararlar almak üzere toplanan yüksek düzeydeki devlet adamlarından oluşuyordu. Padişah, divana başkanlık ederken, sadrazam, vizeler, kazaskerler ve diğer üst düzey yöneticiler de burada yer alıyordu. Divân, Osmanlı devletinin idari ve hukuki işlevlerini koordine etmekle kalmaz, aynı zamanda diplomatik ve askeri kararların alındığı bir organ olarak da kritik bir rol üstleniyordu.

Divân-ı Hümâyûn’un kaldırılması, aslında sadece bir kurumun sonlanması değil, aynı zamanda bir yönetim biçiminin değişmesi anlamına gelir. Peki, bu değişimi kimin, neden gerçekleştirdiğini anlamadan önce, bu organın tarihsel işlevinin ve imparatorluk yapısındaki yerinin doğru anlaşılması gerekmektedir.

**Divân-ı Hümâyûn’un Kaldırılma Süreci: II. Mahmud’un Reformları

Divân-ı Hümâyûn’un kaldırılması, 19. yüzyılın başlarında, özellikle 1820’lerin sonlarına doğru gerçekleşmiştir. Bu tarih, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki önemli bir dönüşümün başlangıcıdır. 1808’de tahta çıkan II. Mahmud, modernleşme ve reform hareketlerine öncülük eden padişahtır. II. Mahmud, Osmanlı yönetiminde ciddi bir reformist hareket başlattı ve bunun bir parçası olarak divanın kaldırılmasına karar verdi. Divân-ı Hümâyûn, çoğu zaman yavaş işleyen bir yapı olarak değerlendirilmiş ve verimsizlik eleştirilmiştir. Aynı zamanda bu yapı, devletin güncel sorunlarıyla başa çıkmakta yetersiz kalıyor ve zamanla etkisini yitirmeye başlamıştı.

II. Mahmud’un Divân-ı Hümâyûn’u kaldırmasının ardında yatan ana sebeplerden biri, imparatorluğun karşılaştığı iç ve dış tehditlerle başa çıkabilmek için daha merkeziyetçi ve hızlı karar alabilen bir yönetim sistemine ihtiyaç duyulmasıydı. Divân, kararların alınmasında zaman zaman etkisiz kalıyor ve büyük bürokratik engellerle karşılaşılıyordu. Bu nedenle, II. Mahmud’un reformları daha modern bir yapıya yönelmiş, divan yerine daha merkezi bir devlet mekanizması kurulmaya başlanmıştır.

**Veri Odaklı Bakış: Toplumsal ve Ekonomik Değişimlerin Zorunluluğu

II. Mahmud’un divanı kaldırma kararının, yalnızca bir siyasi strateji değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik ihtiyaçların da bir sonucu olarak değerlendirilmesi gerekir. Osmanlı İmparatorluğu, 19. yüzyıla gelindiğinde Batı karşısında ekonomik ve teknolojik olarak ciddi bir geri kalmışlık içindeydi. Sanayi Devrimi’nin ardından gelişen yeni üretim biçimleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun geleneksel feodal yapısına uyum sağlamakta zorlanıyordu.

Toplumun yönetimsel ihtiyaçları da değişmişti. Artık eski feodal yapılar yerini daha merkeziyetçi, rasyonel ve teknik bilgiye dayalı yönetim biçimlerine bırakıyordu. Divân-ı Hümâyûn, geleneksel sistemin bir parçası olarak işlev gördüğünden, imparatorluğun karşılaştığı yeni ekonomik ve toplumsal gereksinimlere yanıt veremez hale gelmişti. Bu durum, II. Mahmud’un reformlarını gerekli kıldı. Modernleşme süreci, ekonominin gelişimiyle paralel olarak, yönetim yapılarının da yeniden şekillenmesini zorunlu kılıyordu.

**Kadınların Perspektifi: Toplumsal Yapıdaki Değişim ve İmparatorluk İle Bağlantı

Toplumsal yapının dönüşümü, sadece ekonomi ve siyasetle sınırlı kalmadı; aynı zamanda kadınların toplumdaki rolüyle de bağlantılıydı. Osmanlı İmparatorluğu’nda kadınların sosyal statüsü, 19. yüzyılda giderek daha fazla değişime uğradı. Bu dönemde Batı’nın etkisiyle başlayan değişim, kadınların eğitim, iş gücü ve siyasi katılım gibi alanlarda daha fazla hak ve fırsat talep etmelerine zemin hazırladı. II. Mahmud’un başlattığı reformlar, toplumun daha geniş kesimlerinin, özellikle de kadınların, daha aktif bir rol oynamasına olanak tanıyacak bir zemin hazırlıyordu.

Divân-ı Hümâyûn’un kaldırılması, geleneksel yönetim anlayışının sona ermesiyle, devletin işleyişinde daha adil ve eşitlikçi bir yaklaşımın önü açılıyordu. Kadınların, eğitim ve sosyo-ekonomik alandaki yükselişiyle birlikte, bu tür yapısal reformlar, toplumsal hiyerarşilerin yeniden şekillenmesini destekliyordu. Bu bağlamda, reformlar sadece bir yönetim değişikliği değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği ve adaletin daha fazla önem kazandığı bir dönemin başlangıcıydı.

**Sonuç: Osmanlı İmparatorluğu’nda Divân-ı Hümâyûn’un Kaldırılmasının Toplumsal ve Politik Yansımaları

Divân-ı Hümâyûn’un kaldırılması, Osmanlı İmparatorluğu’nda çok daha geniş bir dönüşümün sembolüdür. II. Mahmud’un bu adımı, sadece bir kurumun ortadan kaldırılmasından ibaret değildi; imparatorluğun karşılaştığı modernleşme gerekliliğine, ekonomik zorluklara ve dış tehditlere karşı verilen bir tepkiydi. Bu reform, aynı zamanda toplumsal yapıyı da etkileyerek, kadınların toplumsal pozisyonlarını güçlendirecek bir dönüşüm sürecini başlatmıştır.

Bugün bile bu reformların sonuçları üzerine yapılan tartışmalar, Osmanlı'dan günümüze kadar süren modernleşme, toplumsal değişim ve devlet yönetimi ile ilgili önemli dersler sunmaktadır. Divân-ı Hümâyûn’un kaldırılması, sadece bir siyasi karar değil, toplumun farklı kesimlerinin etkisiyle şekillenen ve dönemin gereksinimlerine uygun bir yönetim modeline geçişin adımıydı.

**Tartışmaya Açık Sorular

* II. Mahmud’un bu reformları, Osmanlı İmparatorluğu'nun daha hızlı modernleşmesini sağladı mı, yoksa bu süreçte daha fazla reform yapılması gerekiir miydi?

* Divân-ı Hümâyûn’un kaldırılması, yalnızca yönetimsel bir değişiklik mi oldu, yoksa toplumsal yapıda da kalıcı değişikliklere yol açtı mı?

* Kadınların bu dönemdeki gelişen hak ve statü talepleri, divanın kaldırılması ile nasıl bağlantılıdır?

Bu sorular üzerinden farklı bakış açılarını tartışmak, tarihi sürecin toplumsal etkilerini daha iyi kavrayabilmemize yardımcı olacaktır.