Piazzolla'nın mirasını canlı tutan bandoneoncular

Doğal

New member
Liderlik ettiği tüm oluşumlar arasında Astor Piazzolla, '46'nın efsanevi tipik orkestrasından son altılıya kadar iyi bilinen bir şey Quintet'i kendi tercihi (iki aşaması ve birden fazla enkarnasyonuyla hayatının neredeyse yirmi beş yılını kapladı). Anılarını derleyen Natalio Gorin'e “Kariyerimde en çok sevdiğim topluluk, müzik sentezi, fikirlerimi en iyi ifade eden topluluktu” dedi.

1981'de biyografi yazarları Simon Collier ve Susana Azzi tarafından yazılan bir röportajda bunu “büyük orkestranın dengeli bir şekilde küçültülmesi” olarak tanımladı. Keman telleri temsil eder; bandoneon ahşap olabilir; Ritmik kısımda gitar, piyano ve kontrbas dönüşümlü olarak kullanılıyor. Ama bana öyle geliyor ki bir beşli için yazmak büyük bir orkestra için yazmaktan çok daha zor; çünkü her şeyin duyulması gereken yalnızca beş enstrüman, beş ses var. Ve bunun çok açık bir kontrpuan olması gerekiyor çünkü ben sadece harmonik bloklarla çalışmıyorum. Kontrpuanlı olarak çalışıyorum ve daha fazla eğlenmek için daha fazlasını öğrenmeye çalışıyorum, beşli için fügler yazıyorum ve her zaman kendi tarzımda ritimlerle.”

Birkaç yıl sonra, Astor'un “halkla provalar” olarak nitelendirdiği etkinliğe katılan küçük dinleyiciler arasında genç bir kız Eleonora Ferreyra Müzisyenlerden oluşan ailesiyle (baba ve erkek kardeş kemancı) Belgrano'daki yerel Sham's'ta bir masa işgal etti. İlk enstrümanı flüt olmasına rağmen Eleonora on beş yaşındayken bandoneona göç etti ve Otuz yılı aşkın süredir tangonun tüm enstrümantal zenginliğini araştırıyor. Bugün Lumière Quintet'in bandoneoncusu. işbirliğini çağrıştıran isim Piazzolla Jeanne Moreau'nun filmin müzik grubunun bestecisi olduğu LumiereFransız aktrisin yönetmen olarak ilk çıkışı.

Ástor Piazzolla (1921-1992), Teatro Colón'da. Nezaket Basın

İçin misyoner Joaquín Benítez KitegroskiVahiy “Orada, Oberá'da, dağın ortasında, derenin yanında” meydana geldi. Bir arkadaşım bana dinletmişti Piazzolla ve dedim ki: Bu nedir?! Tango dinlemiş olmama ve babamın bize her zaman çok çeşitli müzikler dinletmesine rağmen bu benim için diğer akorlara da dokunan bir şeydi. İşte bu şekilde her gün dinlemeye başladım: Okuldan eve gelir ve verdiğim bir konserin videosunu dinlerdim, sanırım Londra'daki BBC'de kaydedilmişti. Kardeşlerim geldiğimi gördüler ve… 'Ah, hayır, yine Astor!'” Otuz yaşına yaklaşan bu emektar, on yıldır Buenos Aires'te yaşıyor, farklı projeleri paylaşıyor ve Astor Piazzolla Vakfı'nın resmi grubu olan Devrimci Beşlisi'nin bandoneon sanatçısıdır.

Ağır miras

El ele N Klasik ve Modern odada, Ferreyra ve Benítez, Piazzolla'nın kürsüsünün her zaman boş olacağı konusunda hemfikir. “Kesinlikle hiç kimse Astor'un rolünü üstlenemez. Neşelenmelisiniz! Her şey o kadar iyi yazılmış ki çalabiliyorsunuz ve kulağa hoş geliyor. Daha sonra her müzisyenin kendi hissine, kendi damgasını vurması gerekiyor” diyor Eleonora.

Joaquín şunu ekliyor: “Müziğine, çalışmalarına ve bize bıraktığı her şeye olan aşkından dolayı insan elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Doğaçlamada Astor'dan bir şeyi asla tam olarak kopyalayamayacağım ama aynı zamanda onun yenilenme istediğini de anlıyorum. Onun en büyük mirası 'kendi tarzını çal' ve ben de bununla el ele gitmeye çalışıyorum. Daha sonra doğaçlamanın içinde bugünkü günlük hayatımdan sesler çıkıyor ya da kıyıdan bir şeyler karıştırıyorum. Bu kaçınamayacağım ve Revolucionario'daki meslektaşlarımın bana her zaman işaret ettiği bir şey. Bu aynı zamanda benim kimliğimdir.”

Benítez'in sekiz yaşındayken bandoneonda çalmayı başardığı ve ağabeyinin enstrümanıyla gizlice pratik yaptığı ilk şeyin bir chamamé olması tesadüf değil (“Meraktan parmaklarımı soktum. Ve bu kadar ısrar ettiğim için). , sonunda bir gün La calandria'dan iki not çıktım”).

Lumiere Beşlisi'nden Eleonora Ferreyra ve Devrimci Beşlisi'nden Joaquín Benitez. Fotoğraf: Fernando de la Orden
Lumiere Beşlisi'nden Eleonora Ferreyra ve Devrimci Beşlisi'nden Joaquín Benitez. Fotoğraf: Fernando de la Orden

– Beşliyi tercih etme konusunda Piazzolla ile aynı fikirde olacaklar.

–JBK: Pek objektif değilim ama seçmem gerekiyorsa Beşliyi seçerim. Yazdığı her şeyi beğeniyorum ve tüm kompozisyon yapısı içinde müzisyene doğaçlama yapması veya kendi alanını koyması için her zaman küçük bir yer vermiş olmasını gerçekten takdir ediyorum. Beşliyi kiminle paylaştığını elbette çok iyi biliyordu.

–EF: Beşlideki bütün çocuklar onundu… belki de bu yüzden en sevdiği gruptu.

Antonio Agri, Kicho Díaz, Horacio Malvicino, Osvaldo Tarantino, Fernando Suárez Paz, Elvino Vardaro, Osvaldo Manzi veya Jaime Gosis anılabilecek efsane isimlerden sadece birkaçı. Eğer savaş metaforları sıklıkla Piazzolla'nın müzikal savaşlarını tasvir etmeye hizmet ediyorsa, Beşli bir zamanlar “küçük bir gezici müfreze” olarak tanımlanıyordu.

Her halükarda, tipik orkestra kurumuyla veya tipik altılı geleneğiyle Buenos Aires sahnesinde ve küresel çevrede diğer tarzlarda olduğu gibi, bugün beşli modelinin kopyalandığı dikkate alınırsa, zaferi kategoriktir. . Piazzolla QR albümünü yeni çıkaran Devrimci Beşli, piyanoda Cristian Zárate, kemancı Sebastián Prusak, kontrbasta Sergio Rivas ve elektro gitarda Esteban Falabella'dan oluşuyor. Uzun zaman önce Las Tangueras'ı paylaştığı kontrbasçı Marisa Hurtado ve Eleonora'nın pandemi sonrası kafa karışıklığına tepki olarak kurulan Lumière Quintet'te piyanoda Marina Ruiz Matta, kemanda Brigitta Danko ve Patricia Grinfeld yer alıyor. elektro gitarda.

Astor seni yakalıyor. Kaçamazsın. İnsanların da algıladığı duygusal bir şey var. Bir şarkının üç veya beş dakikasında PiazzollaFerreyra, muazzam öfkeden yıkıcı melankoliye kadar pek çok aşamadan geçebileceğini söylüyor. Ve Joaquín'le şunları paylaşıyor: “Repertuvarı incelemeye başladığımda benim için kolay olmadı. Oynadığımız bazı şeyler teknik olarak basittir. Diğerleri pek değil. Ancak zor olan bununla ne söyleneceğidir. Çalarken her şeyini verdi ve müziğinin sizden istediği de aynı enerji, sahip olduğu özveridir. Ve havuza atlamaktan başka çare yok. “Her konser boşluğa bir sıçramadır.”