Robert Eggers “Nosferatu” ile çıtayı yükseltiyor

Doğal

New member
“Bir vampir ya da şeytani bir güç tarafından kovalanırsanız ne yapmanız gerektiğini bilmiyorum” dedi. Robert Eggers yarım bir gülümsemeyle ama son derece ciddi. Uzun zamandır bunu düşünmeyi bırakmadığımdan değil. Yazar ve yönetmenin ilk teması Nosferatu, FW Murnau'nun 1922 sessiz filmi doğrudan alınan bir hikaye ile Drakula yazan Bram Stoker, Bir kitaptaydı. New Hampshire'da bir çocukken Max Schreck'in vampir imajını gördü ve bu onu takıntı haline getirdi; Gençliğinde alışılmadık bir siyah beyaz tiyatro versiyonunu yönetti (oyuncular tek renkli boyanmıştı).

Eğer işini biliyorsanız bu anekdot pek de şaşırtıcı değil. Yumurtacılar. 41 yaşında, beğenilen üç uzun metrajlı filme imza attı:Cadı, Deniz Feneri Ve Kuzeyin adamı– aynı duyarlılığa sahipler: bunlar tarihi filmler, titizlikle belgelenmişler ve kabul edelim, oldukça tuhaflar.

Detaylara takıntılı, Yumurtacılar Geçmişten bir senaryoyu çağrıştırmakla yetinmiyor, izleyiciyi bir tür tuhaflıkla karakterlerin zihinsel alanına sokuyor. Pek çok tarihi filmin tembel eğilimi, modern yapılara ve kaygılara sahip insanları dönem kostümlerine sokarak çağdaş izleyicilere anlamlı hikayeler anlatmaktır. Ancak Yumurtacılar Kayıtsız kalmayı reddediyor.

Nosferatu Başka filmlerin yönetmenliğini yaparken bile bu durum onu meşgul etmeye devam etti. Artık nihayet projeyi ileriye taşıyabildi ve sonuç, işinin zirvesi oldu. Yumurtacılar. Vampiri Kont Orlok zarif ve baştan çıkarıcı bir tip değil; Geleneksel bir vampir, asırlık Transilvanya'lı bir asilzadenin canlandırılmış ama çürüyen cesedi, 34 yaşındaki Bill Skarsgard tarafından mantığa aykırı bir şekilde canlandırılıyor. Orlok, kilometrelerce yol kat ederek Ellen (Lily-Rose Depp) ile psişik ve utanmazca erotik bir bağ kurdu. Şans eseri, avukat kocası (Nicholas Hoult), Orlok'u Ellen yakınlarındaki bir evin sahibi ve sakini yapacak belgeleri teslim etmek üzere Orlok Kalesi'ne gönderilir.

Amerikalı yönetmen Robert Eggers. Fotoğraf: AFP

Yaşadığı yer olan Londra'dan geldi, Yumurtacılar Benimle Manhattan şehir merkezindeki Whitby Otel'de öğle yemeği için tesadüfen buluştu. (İngiliz kasabası Whitby, Stoker'ın Drakula'yı yazmak için ilham aldığı yerdir.) Düşünceliydi ve yaratıcı sezgilerini kelimelere dökme konusunda biraz isteksizdi. Bu filmin bilinçaltınızın derinliklerine kök saldığı aşikar.

Bunlar konuşmamızdan düzenlenmiş alıntılardır.

–Tüm filmleriniz dünyayı alt üst eden kadınsı arzuları konu alıyor. Kadınlar ve arzularla ilgili herhangi bir filmin olağan modern dönüşü, ataerkilliği ateşe veren feminizmdir. Ama sen bunu farklı şekilde ifade ettin.

–Ellen kocasının pantolonunu giymez, ata atlar ve vampiri kazıkla öldürür. Ancak aksiyon kapasitesi yüksek bir kadın karakter olduğunu söylemek de bir gerçek. Mağdur olduğunu söylemek de bir gerçektir. Ama o, vampirin olduğu kadar 19. yüzyıl toplumunun da kurbanı.

Lily-Rose Depp'in karakterin önemli bir parçası olan karakterinin cinsel arzusundan, yaşadıklarından çokça bahsediliyor: Kilit altına alınmak, korselenmek, yatağa bağlanmak ve eterle susturulmak… yanlış anlaşılmak, yanlış teşhis konmak. Ama bundan daha fazlası var. İçinde yaşadığımız dünyanın, dilinin olmadığı karanlık tarafına dair doğuştan bir anlayışa sahip. Sahip olduğu bu yetenek ve güç, en hafif deyimle, geliştirildiği bir ortamda değil. Oldukça trajik. Daha sonra en büyük fedakarlığı yapar ve bu gücü ölüm yoluyla kazanabilir.

Viktorya dönemi yazarlarının enerjiye ve yeraltı dünyasını anlama yeteneğine sahip güçlü kadın karakterlere sahip oldukları, kadınların daha sonra yazarlar tarafından farkında olmadan ölümlerine neden olarak cezalandırıldıkları hakkında pek çok edebiyat eleştirisi var. Bu eleştiri geçerli olsa da, çok baskı altındaki Viktorya toplumunda ataerkil hayal gücünde tamamlanması gereken arketipin karanlığı, cinselliği anlayan bir kadın olmasının ilginç olduğunu söyleyen feminist edebiyat eleştirmenlerini de okudum. ve dünyanın büyülü gücü ve kültürün kurtarıcısı olun.

–Filminizde Orlok geleneksel bir vampir, bir ceset; belki de insanların beklediği türden bir vampir değil. Sen ve ben, ölümle arzunun yanı sıra baştan çıkarmanın da karıştığı popüler kültürün seksi vampir çağında büyüdük. Ama sen onları ayırdın: Ölüm var, seks var ama şehvet yok. Kimsenin Orlok'a aşık olabileceğini hayal edemiyorum.

–Bence bu, kişiliğinizde Depp'in karakterinin ne kadar olduğuna bağlı. Ama eğer. Edward Cullen ve Justin Bieber'ın yanına Orlok posteri yapıştırılmayacak.

NosferatuMurnau filmi, 1922.
“Nosferatu”, Murnau'nun filmi, 1922.

– Vampirlerden belli bir baştan çıkarıcılık bekleyen bir izleyici kitlesi için bu karakteri yaratmak zor mu?

–Eğlenceli. O dönem dünyalarını araştırmayı sevmemin nedenlerinden biri de olayların kökenine inmek. İlk geleneksel vampirler ortaya çıkarıldıklarında bazen ereksiyon halindeydiler. Bu, ayrıştırma sürecinin bir parçasıydı ancak bu, topraktan çıkarma ritüeline katılan topluluk tarafından şu şekilde yorumlandı: ah evet, bu adam oradan çıktı. [palabrota]. Balkan vampir geleneğinde ise daha çok erotizm örneği var.

Ayrıca Christopher Lee'nin cesedini kazıp onu et kuklası olarak kullanmaya çalışmak yerine genç, yakışıklı ve çekici bir oyuncuyu seçtim. Çünkü biliyorsunuz ki, bir düzeyde herkes, altında neler döndüğünü biliyor. [del disfraz de Orlok]. Teorik olarak bu benim karşı çıkacağım bir şey, çünkü önemli olan tek şey ekranda ne olduğudur, ama bunun izleyici için psikolojik olarak faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Solucanlar

–Bill'in bunu fark etmemiştim [Skarsgard] Filmi izleyene kadar Orlok'u oynadı. Kırık da olsa hoş, güzel bir şey bekliyordum. Ama sanki derimin altında solucanlar var.

–Bill'in solucanları vardı. Gerçek solucanlar.

–Filmi siyah beyaz yapmayı düşündünüz mü?

–Bunu yapmayı hiç istemedim. Bu, dışavurumculuk değil, romantizmdir… ve zaten siyah beyaz olarak çok iyi işlendi. Açıkçası çok doygun olmayan renklere sahip bir film ve bazı sahnelerin renksiz bir dünyayı renkli olarak ifade etme konusunda belli bir güce sahip olduğunu düşünüyorum. Ama aynı zamanda bunu yapmak istesem bile çok pahalı. Bütçe çok yüksek.

Birçok kişi filmlarımın yapay olduğunu söylüyor. Ancak masalsı kompozisyon bir yana, bunların yapay olması amaçlanmamıştır. Bir hedefe ulaşılması gerektiği izlenimini vermemek için her şeyin oyuncuların kas hafızasında kalması amacıyla abartılı provalar yapıyorum. Dışavurumcu sinema yapıyorsanız, bu ustalığın fazlasıyla farkındasınızdır çünkü dünyayı tamamen gerçek dışı bir şekilde değiştirir. Burada tabii ki… Ben de nasıl araştırma yaptığımı anlatmaktan yoruldum ama açıkçası maddi dünyanın gerçeğe benzerliği benim için çok önemli.

Nosferatu'nun ana çifti Nicholas Hoult ve Lily-Rose Depp.
Nosferatu'nun ana çifti Nicholas Hoult ve Lily-Rose Depp.

–Bu bir tür Noel filmi.

–Noel'de oluyor ve bir Noel ağacı var. Ve “O Tannenbaum” çalan küçük bir müzik kutusu var ve kar var.

–Karanlık, orman ve korkutucu olaylarla ilgili en sevdiğim Noel şarkılarına benziyor.

–“Tanrı Huzurlu Olsun Beyler”de şeytan ortaya çıkıyor, Tanrıya şükür.

–Filmleriniz bana mitlerin ve arketiplerin farklı kültürlerde ve zamanlarda nasıl yeniden keşfedildiğini düşündürüyor. Noel hikayesi, Kurtarıcı'yı dünyaya getirmek için kendi bedenini feda eden bir bakire hakkındadır. Nosferatu neredeyse tam tersi versiyondur.

–Karakterler “horoz ötüşünden” ve üç gece süren bir duruşmadan bahsediyor, İncil'deki sembollere gönderme yapan küçük şeyler. Yazarken bunu ne kadar düşünüyorsun?

–Muhtemelen bunu çok fazla düşünüyorum.

Nosferatusinemalarda.
“Nosferatu” sinemalarda.

–Sanırım bu kişinin ne ölçüde kendinin farkına varmak istediğiyle ilgili bir soru. Çalışmalarınız her zaman farklı bakış açılarına sahip insanlar tarafından yorumlanacak. Çekiçle ararsan her şey çividir.

–Çalışırken güzelliği düşünür müsünüz? Son kare güzel ama aynı zamanda grotesk.

–Güzellik kavramını düşünüyorum. Bu karede ölüm var, leylaklar ve güneş ışığı var ve çok güzel.

Mezardaki büyük açıklama için Bill'i tabutun içinde gördüğümüzde, cesedi, çürümeyi, derinin altındaki kanı, damarları ve her şeyi David'e yaklaştım. [White]Protez tasarımcısı ve dedim ki: bu çok güzel. Aynı zamanda solucanlarla dolu, çürüyen bir cesettir. Ama ölümün ve gücün güzel bir yorumu. Ve bu vampir aşağılık olsa da Bill performansa güzellik, zarafet ve duygu katıyor.

-Doğru. Yumuşak veya dekoratif bir şekilde değil.

–Birisi Murnau'nun çalışmasını Gotik mimariye benzer bir şey olarak tanımladı. Eminim bu sizi şaşırtmayacaktır ama ben Kuzey Rönesansı estetiğini İtalyan Rönesansına tercih ederim. Dürüst olmak gerekirse Raphael'in resimlerinin iğrenç olduğunu düşünüyorum. Çok tatlılar. Rafael'den nefret ediyorum!

–Sonunda şafak vakti güzel bir gökyüzü ortaya çıkarıyorsunuz.

–Sonunda güzel bir gün doğumu görmem gerekiyor. Murnau'nun filmi genellikle güneşin bir vampiri öldürebileceği efsanesini yaratmasıyla tanınır. Ama gerçekte, folklora göre, ilk horoz öttüğünde vampirin mezarında olması gerekir. Yani onu öldüren güneş ışığı değil. Bu şafağın saflığı

Tercüme: Elisa Carnelli